THE WEDDING PHOTOGRAPHER | UDEYISMAIL|

By: udeyismail Wedding Photojournalist

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  13  14  15  16  17  18  19  [20]  21  22  23  24  25  26  27  >  >>]    [Archive]
Monday, 8-Oct-2007 18:46 Email | Share | | Bookmark
Masih ada yang sayang

the first duty
aiman
basuh
View all 14 photos...

anak yang kecil yang mempunyai kisah perit yang dipendam aiman & sapex photographs by : udeyismail

Masih ada yang sayang

Alhamdulillah ada lagi insan yang masih berdamping dengan adik kecil nie.. rupa paras comel dan pendiam.. kurang rapat dengan kawan-kawan yang lain..suke jalan sorang tu laa perangai aiman dari mula saya pegi ke rumah tu.. sampai laa kali ke-3 saaya kembali ke tempat tu.. aiman x banyak bercakap kalau kita Tanya dalam 2,3 patah jawapan yang keluar dari mulut dia.. bila ditanya lagi.. perasaan malu dia datang.. bila habis bercakap dengan saya.. dia terus pegi kat belakang rumah.. kawan tempat dia main mira laa.. dengan budak2 lain pon dia kurang bercampur sangat dan x boleh duduk lelama dengan budak2 lain.. sebelum nie mak long ade cakap aiman mmg x boleh bercampur sangat dengan budak2 lain.. mesti akan bergaduh tapi sekarang dia dah ok.. mungkin trauma yang dia lalu dulu still lagi kuat sampai x leh lupa apa yang dia ingat.. bila nak main je mesti dengan amira . Tengok gelagat budak-budak lain yang suke mengejek aiman “aiman anak mak long, Mak long sayang aiman” dalam hati saya memang aiman patut terima kasih sayang dari mak long sebab aiman dah x de sesapa lagi dalam hidup dia kesian pulak mak long . Mak long pernah cakap kalau la mak long x de nanti sapa la yang nak jaga aiman ajal maut ditangan tuhan.. sebelum nie saya pernah citerkan pasal aiman pada semua.. trauma aiman masih lagi kuat dalam ingat dia bila kita Tanya dia “Aiman x mo balik kampong ke” dari wajah senyum bertukar menjadi masam bayangkan laa ape trauma yang paling hebat yang pernah dia lalu sebelum dia sampai kat rumah tu.. kesian aiman bila saya tengok tangan dia kudis penuh kat tangan tergaru sana sini bila saya Tanya “aiman tangan ken ape tu?” aiman bagitau sakit kulit sebab jangkit dengan kawan-kawan lain.. sebelum nie semua budak dah kena kali nie aiman terkena pulak.. aiman duduk dengan mak long dah lama dari umur sekolah tadika lagi.. dulu sebelum sampai lagi laa pelik perangai dia “ Tanya jek pasal rumah dia dengan kampong aiman mengamuk x berenti2 balik apa yang ade dekat dia.. Mak long cakap ade benda yang buat dia x suke sangat bila Tanya pasal kampong dia dan dia serik nak balik. Mengikut cerita yang keluar dari mulut mak long, aiman kena dera dengan mak ayah dia.. aiman kena kurung dalam rumah sorang diri dari pagi sampai laa petang, aiman memang x boleh duduk dalam rumah sorang2 bila dia duduk rumah sorang2 silap hari bulan menjerit mcm orang sakit.. mungkin dia ingat apa yang dah kena pada dia.. sebelum nie saya memang x pernah tau pasal parut kat belakang aiman..kesan calar yang teruk dan mak long bagitau dan suruh saya pikir ape yang ade kat belakang aiman “ Ya allah teruknya kesan perut aiman” pikir laa apa yang kena pada Aiman

Aiman dapat perhatian dari jiran2 dengan saudara dia.. bila tengok aiman macam tu jiran dengan saudara dia bawak aiman ke rumah tu.. dan mak dan ayah aiman 100% serahkan pada mak long. Kejam betul mak dengan ayah macam tu.. x sayang kan anak-anak dan tergamak lagi buat anak mcm tu x bersyukur dengan anugerah tuhan.. disebabkan apa yang dibuat oleh mak ayah aiman buat aiman lagi benci dengan diorang. Kisah Aiman lagi teruk dari adik-adik yang lain.. bagi aiman dia dah x de sesapa lagi dalam dunia nie.. kalau laa aiman dah besar apa yang dia akan rasa sebelum apa yang pernah di lalu.. untuk terima mak dan ayah dia memang susah.. kadang2 Kuasa tuhan tu maha adil kalau betul aiman masih terima mak dan ayah dia mungkin dia akan cari balik aiman dan kalau mak dan ayah dia still lagi ingat dia mungkin diorang akan cari balik aiman. Aiman datang dari kisah reality rakyat dan aiman datang dari hasil hubungan sebelum perkahwinan.. biar dari mana aiman datang aiman berhak diberi tempat yang sempurna,aiman dilahirkan cukup sempurna dan patut dilayan dan diberi kasih sayang sama rata,aiman bersih tanpa dosa yang patut disalahkan mak dan ayah aiman. Hari Raya kali ni bermakna sebab Aiman masih lagi ade Mak long, Mungkin buat masa nie Aiman belum lagi rase sambut hari raya dengan keluarga mungkin satu hari nanti Aiman aku tempuh perasaan sama dengan semua orang.. Terpaksa menumpang kasih dengan mak long.. Beraya bukan ditempat lahir sendiri mungkin satu perasaan yang sedih tanpa saudara mara.. berikan harapan dan semangat untuk aiman untuk teruskan hidup supaya tabah menghadapi segala liku-liku hidup

Alhamdulillah Dari Segi Pendidikan Agama mahupun dunia aiman x pernah abaikan apa yang dia belajar di rumah mahupun disekolah.. Rekod kecemerlangan aiman boleh dibanggakan cerdik pandai tu laa hasil dia.. boleh menghafaz Al-quran salah satu kelebihan Aiman. Terima kasih Mak long kerana masih lagi sayangkan aiman jaga Aiman dengan baik..




Minta maaf kalau ade silap saya bukan penulis atau pengarang, citer nie keluar dari isi hati dan saya menulis mengikut hati http://www.flickr.com/photos/udeyismail



UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Thursday, 4-Oct-2007 17:42 Email | Share | | Bookmark
aku dan amira

hidden
where are my shoes
smile
View all 17 photos...

running photographs by : udeyismail




alone photographs by : udeyismail

listen this song :

"Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

( korus )
Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan"


Ingat tak korang dengan lagu kat atas tu.. sambil mengarang citer sambil layan dengan maksud yang disampaikan dalam lagu tu.. kadang ingat balik zaman kita budak-budak dulu.. dari kita kecik sampai laa kita dah besar.. memang x dapat lupa apa yang kita pernah lalu sebelum dan selepas.. bagi aku beruntung sebab masih lagi ada mak dan ayah nak dibandingkan diorang kat luar sana yang dah x de sesapa dalam dunia nie.. lagi buat sedih langsung x pernah tengok muke ayah dan mak.. x dapat kasih sayang dari dua-dua.. aku masih beruntung dilahirkan dalam satu keluarga yang bahagia walaupun bukan dari golongan orang berada. Ayah banyak ajar pasal susunan perjalanan hidup.. bukan kaya tapi kita bahagia.. Tuhan dah tentukan rezeki tu adil dan kalau ade kekurangan mesti ada jalan usaha.. dan yang kaya tu patut bersyukur. x dapat kasih sayang dari dua-dua mak dan ayah..bayangkan semua perkara kena tanggung sendiri, baik gembira atau sedih...yg paling rapat mungkin kawan2..tapi nie semua tak sama bila berkongsi dgn mak dan ayah sendiri.. perasaan aku cukup sayu pikirkan nasib sesetgh drp kita yg kurang bernasib baik dari segi kasih sayang mak ayah dan keluarga sendiri..perjln hidup diorang jauh lebih mencabar nak dibandingkan dgn kita w/pun kadang2 kita selalu pikir diri sendiri paling bermasalah.. Zaman kita x sama dengan zaman yang kita lalu sekarang banyak berbeza disebabkan peredaran arus zaman.. Teringat dulu awal pagi ayah hantar ke sekolah dengan berbekal 50sen satu nilai yang paling kecik bagi kita sekarang.. dengan 50sen tu jugak laa kita berjaya..kalau sekarang nilai macam tu apa yang kita boleh beli kat sekolah nak minum air manis pon x lepas..balik sekolah ayah x dapat jemput terpaksa jalan kaki balik ke rumah dalam 20 km .

Semalam Jumpe Amira saya betul suka sangat bila tengok amira senyum comel bila nampak saya dia senyum lepas tu nyorok muka kat sebelah tiang.. hari tu saya ade belikan baju kurung untuk amira bagi saya biler tengok baju kurung tu memang sesuai untuk amira pakai untuk hari raya.. memandangan amira sorang jek budak perempuan kat Umah tu.. ambik keputusan nak hadiahkan dia baju kurung dalam hati kalau hadiahkan amira baju mesti dia suke.. bila dah kat chenderung balai.. seronok amira memain dengan nisa (anak akak azah) aku panggil dia “Amira mai sat”.. bila amira datang kat saya time tu jugak saya cakap “amira nak baju baru tak ?.. senyum.. dia nak laa baju baru.. Bila saya keluarkan baju terus bagi kat depan dia.. “nah nie baju abg udey bagi kat mira.. try pakai tengok.. bila dia ambik jek baju tu.. dia macam terdiam sekejap sambil tengok muke saya.. nampak muke amira merah menyala.. alahai time tu saya betul2 tersentuh bila amira menangis depan mata saya sendiri.. meleleh air dua-dua belah mata dia.. amira terus masuk bilik.. time tu jugak perasaan sebak tu datang dengan secara tiba2.. bayangkan benda nie jadi pada korang semua dan apa yang korang rasa bila sorang budak perempuan menangis macam tu.. dalam x lama tu.. mira keluar dari bilik saya Tanya dia muat ke tak baju yang saya belikan tu.. dia cakap ok tapi longgar aaa sikit.. boleh laa pakai.. dia cakap “abang udey terima kasih banyak2 sambil cium tangan saya.. Amira macam adik saya.. . Saya Tanya amira bila kampong x raya nie.. dia cakap x tau lagi balik ke x tunggu mak datang ambik..saya Tanya amira lagi “kalau mak x datang” amira raya laa dengan mak long kat KL kesiannya.. “kalau amira balik kampong amira nak jumpa sape?.. amira cakap “amira mula2 skali nak g tengok kubur ayah” aduhhh ya Allah sedihnya.. kisah hidup amira.. dia hilang kasih sayang ayah dia dari kecik lagi.. dan ayah amira meninggal kat depan mata dia sendiri disebabkan kemalangan kat kedah dulu.. Amira sampai tercampak ke depan.. Alhamdulilah Mungkin Allah masih sayangkan amira.. Mak amira x dapat nak jaga dia sebab atas desakkan hidup amira terpaksa mak long jaga.. kalau kita tengok muka amira.. amira mcm banyak pendam apa yang dia rasa Cuma x semua dapat dia kuarkan.. Saya Tanya dia lagi “kenapa amira nagis?” dia diam jek.. saya sempat pesan kat amira kalau dah besar nanti jangan lupa mak long dan jangan lawan apa yang mak long cakap.. Insyallah ..hajat saya, suatu hari nanti saya nak tgk amira berjaya dan gembira dlm apa pun perkara dan pekerjaan yg dipilih......mungkin pertolongan saya tak seberapa, tapi sekurang2nya dpt bagi cahaya harapan pada anak kecik nie..hajat saya, nak tgk amira berjaya dan gembira dlm apa pun perkara dan pekerjaan yg dipilih...

Insyallah saya akan teruskan kerja-kerja amal disampai bila2 dan kalau ade kekurangan saya akan betulkan untuk masa-masa akan datang. Dan jika umur saya panjang dan diberi rezeki saya nak tubuhkan Yayasan Insan Satu hari nanti.. Doakan saya semoga hajat dan cita2 nie termakbul

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Wednesday, 3-Oct-2007 22:24 Email | Share | | Bookmark
Berjumpa lagi kita


Selamat datang ke Kampung pengkalan Ara, Chenderung balai







Sampai ada tidor bawah katil pon ade hehe photographs by : udeyismail


kadang-kadang boleh tersilap basuh kasut orang lain photographs by : udeyismail



penat punya pasal lepas baca al-quran mcm nie laa diorang


Shafiq Akmal photography by : udeyismail



Bulan Puasa selalunya murah rezeki untuk anak-anak yatim.. bulan puasa diorang sibuk susun jemputan kesana kesini.. Masa kat Teluk intan mak long ade cakap nak datang kl bawak budak2 tu jalan2 sambil tu beli baju untuk diorang semua.. mula2 pernah Tanya mak long. “mak long baju untuk diorang dah beli belum” mak long cakap dia dah tempah awal lagi.. sebelum puasa.. wahh cepat ekk mak long tempah awal2 untuk diorang semua nie.. cakap mak long nanti x payah susah2.. jauh betul mak long tempah baju untuk diorang sampai ke tapah.. mula2 nak bawak diorang ke tapah sebab nak ukur baju.. dan mak long ade cakap tempah baju kat orang tapah tu murah satu pasang baju dia ambik RM5 jek.. memang betul murah.. syukur laa time2 mcm tu ade orang derma untuk diorang.. orang tu cakap dia tolong ikhlas.. murah rezeki untuk orang tu.. sebut pasal baju saya memang ade satu citer sedih yang boleh buat semua orang tersentuh sampaikan saya x leh simpan cerita tu.. benda tu jadi pada hari yang sama.. citer saya dan amira.. buat masa nie belum sesuai lagi untuk saya ceritakan semua tu.. insyallah kemungkinan esok akan kuar cerita nie.. perasaan saya bila tengok amira menangis depan saya.. dengan sebak dia lari masuk bilik.. mungkin malu ..insyallah citer nie akan kuar.. x lama lagi

Semalam dalam lepas berbuke terlampau letih terlelap sampai pukul 10.. bila tengok jam teringat plak budak2 tu.. dan teringat hari nie diorang kat kl.. telefon mak long dah tidor belum.. mak long bagitau nak tidor dah.. dia ajak sahur sesame dengan budak2 tu pagi tadi.. bila mak long ajak memang susah nak tolak sikit.. waktu plak x de wat pape mulanya nak siapkan documentary pasal diorang.. so x pikir panjang terus ke TTDI dalam kul 12 padahal mak long suruh datang TTDI kul 3 pagi tadi.. x pe laa dalam hati datang awal boleh laa belikan diorang semua roti canai kat kedai mamak ,bila nak wat U turn terus tempoh road block depan dengan Menara IBM.. kena tahan mintak IC dan lesen lepas tu polis tu Tanya “kamu tau ape salah kamu”.. memang x pasti la ape salah saya time tu.. rupa2 x boleh U turn.. memang dapat satu surat .. x pe laa nak buat mcm mana kalau dah salahkan.. lepas pick up roti canai 40 keping terus g umah mak long kat TTDI.. Sorry sangat2 untuk semua yang saya x sempat ajak dan isnyallah hari sabtu nie saya akan jumpe lagi budak2 tu.. sampai jek kat umah mak long bukak pintu jek.. kat depan ruang tamu macam orang kena Boom bersepah tidor.. bayangkan 30 org tidor depan ruang tamu.. takut jugak kitorang terpijak diorang  . Tugas saya, Hafizismail dan mat tolong kejutkan diorang sahur.. mcm2 perangai budak2 tu.. ade yang tidor balik laa.. ade plak mamai.. cari pintu kuar.. apepun seronok sahur dengan diorang sampaikan saya sendiri belum tidor skrg nie.. nak siapkan cerita nie.. Temankan budak2 tu kat playground pagi buta kul 5 pagi memain.. dalam 5.30 terus balik sbb esok nak keje.. nie jap lagi mmg tersengguk kat depan meja jap lagi.. apepun TQ hafizismail http://www.hafizismail.net , Junior photographer saya sendiri hazmil japilus http://hazmiljapilus.fotopages.com dan mat.. TQ for Donation untuk diorang semua pagi tadi.. Hanya Allah dapat balas apa yang korang buat pagi tadi.. Sekian Dari crew singgah Sahur


UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Sunday, 30-Sep-2007 15:57 Email | Share | | Bookmark
Coming soon


photographs by : alynn saripuddin Oxford Brookes University (UK)


keep running my dear brothers..for the glory of self-satisfaction and sense of achievement


me in a peaceful surrounding




kadang-kadang kalau terlampau happy saya boleh jadi mcm2 photo by : sapexoxo


continuing my journey from the despo petrol pump.. photo by : sapexoxo


umm..let me think of the directions u were asking about..


coming soon .. anak-anak yatim chenderung balai, Teluk Intan Perak photo by : udeyismail

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan baik dan teratur.. Majlis bersama anak-anak yatim chenderung balai satu program amal untuk bulan puasa tahun nie..Insyallah dimasa akan datang program macam nie akan diteruskan ke destinasi lain pulak.. masih dalam perancangan.. Insyallah berkemungkinan akan diadakan di rumah anak-anak HIV..Apa yang kurang akan diperbaiki nanti. Satu program yang seronok bagi bulan puasa nie.. happening giler.. tak tahan nak layan adik-adik2 kat sana.. hari last berat hati kami nak tinggal diorang.. nak2 pulak bila kami tanya.. "adik balik kampung x raya nie".. bila tengok air muke.. mcm sebak ade yang x dapat beraya dengan family.. hidup bergantung dengan mak long, Mak long tempat bagi diorang untuk luahkan perasaan.. bagi yang balik tu.. tah bila mak dengan ayah nak ambik dan ade yang berharap mak & ayah datang jemput dan ade jugak bila kami sebut pasal kampung muke dah berubah.. ade perasaan yang terpendam yang x dapat diorang luahkan.. biar x de mak & ayah daripada ade mak & ayah.. perit hati.. mcm tersiksa.. Insyallah Enty penuh saya akan citerkan selepas nie... harap semua bersabar dengan citer2 kami yang akan datang..

Terima juga untuk semua yang menjayakan program amal nie.. terima kasih atas sumbangan anda semua..Terima kasih untuk warga SFCS & Saifulnang yang banyak memberikan sokongan.. hanya tuhan yang dapat membalas apa yang anda buat untuk adik-adik kita. Dan sekali lagi saya sebagai wakil rumah anak-anak yatim chenderung balai ingin sampaikan salam kepada semua.. TERIMA KASIH

Photo documentary Coming Soon http://www.flickr.com/photos/udeyismail

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Wednesday, 26-Sep-2007 19:07 Email | Share | | Bookmark
Special : Couple Potraiture Umie & elliq : Ejat & Unaizah

 
 
 
View all 32 photos...

Special Potraiture : Ezat & Unaizah photographs by : udeyismail









Satu Hari kalau x tekan shutter kamera memang x boleh duduk..ade jek benda nak buat.. kalau terlampau boring sangat sampai sanggup ambik gambar semut2 kecik.. yelaa nak hilangkan gian tu.. kalau x tekan leh jadi x betul.. dalam otak pikir pasal gambar.. Maklum laa dalam bulan puasa nie.. dan bulan puasa jugak bagi satu penghalang untuk kita g ambik gambar.. orang x kan cakap bulan puasa mana boleh ambik gambar..

Kali nie Entry untuk 2 couple nie.. Ezat & unaizah.. ezat dah tanam niat kalau dia kawin dia nak aku shoot dia.. Insyallah ezat kalau ade umur panjang x sakit ke ape ke.. ko kawin aku ambik gambar.. Umie & ellaq pulak lain citer.. umie yang sekarang lecture kat Limkokwing University cyberjaya dan ellaq pulak PTD.. lepas raya nie dah kena terbang g chile pulak.. eliq tengah duk pujuk umie suruh beli L lens untuk dia.. tengok muke dah tau memang muke kempunan tu.. Ezat & unaizah thank sbb belanje buke puasa kat Kelana Seafood.. lepas jek dari tu dapat offer dari unaizah plak.. murah rezeki bulan puasa nie.. next turn plak tunggu elliq belanje buke puasa plak.. eliq kalau balik dari chile jangan lupe aku..

Untuk entry minggu nie x de yang special sangat.. insyallah lepas dari balik chenderung balai nanti ade laa.. mb lain sikit.. memandangkan dh lama x ambik PJ (photojournalism) punya Assigment kena laa tunggu balik dari Chenderung balai nanti.. dah x sabar lagi nak buat Assigment Photojournalism.. Balik Dari raya nanti Lain Entry laa pulak.. sebelum sibuk dengan wedding photography.. aku akan publish semua artwork yang ade.. harap semua bersabar dengan entry2 yang akan datang nanti .. kalau sesapa yang teringin nak dapatkan gambar mcm diorang kat atas tu.. pe tunggu lagi

NEW : The Reception Putera Rizal & Idora Baharuddin, Marriot Hotel, KL http://udeyismail.wordpress.com

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


[<<  <  13  14  15  16  17  18  19  [20]  21  22  23  24  25  26  27  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net