THE WEDDING PHOTOGRAPHER | UDEYISMAIL|

By: udeyismail Wedding Photojournalist

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 13-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Commercial Job :The making










kredit to : angah316

Buat pertama kalinya nie laa pengalaman aku dapat peluang untuk commercial job kat port..Sapa cakap Wedding photographer x leh buat Commercial Job nie.. pe keje pon x kisah kalau ade minat "Passion". Pengalaman nie memang seronok dan perasaan yang pertama aku rasa gayat sangat-sangat sebab terpaksa panjat tangki air semata mata nak dapat view Nortport ,Ingatkan tangga dia kukuh bila sampai kat atas terkejut sebab tengok lantai reput.. bila nak tengok lantai macam terpaksa laa berjaga-jaga sebab takut benda-benda yang tak dapat dijangka.. Kat Nortport jugak dapat Naik "key crane" yang besar gila tu.. ala benda yang angkat kargo kontena dari kapal.. time angin memang bergoyang x ingat, Key Crane nie nak naik terpaksa guna lift,yang banyak bagi guide En Helmi,dia bagitau kalau Takut gayat dinasihatkan jangan naik sebab pernah jadi kes ada orang naik boleh turun x boleh sebab takut, terpaksa panggil bomba bawak turun Tengok Bawah memang seram jugak laa.. Seronok dapat buat keje ye laa bukan senang nak dapat peluang masuk tempat nie... seronok biler boleh bergerak kat memana kita nak g.. nak naik kapal nak panjat semua boleh.. Tapi cuaca x ok sangat.. yelaa minggu langit sll hitam.. pagi nampak cantik.. masuk tghari tu dah mula gelap.. pepun keje nie akan diteruskan bila cuaca semua dah ok..

Thank untuk En. Azmi & En. Helmi sebab banyak membantu kami.. dan x lupa juga jutaan terima kasih pada Dato Basheer Hassan Selaku CEO/MD NORTPORTH BERHAD. Pepun kami gunakan peluang yang tak selalu datang.. dengan peluang nie kami guna sebagai satu latihan asah mata.. Insyallah dengan latihan nie.. kami akan gunakan semua skill yang ada.. dan akan dibawa ke Qatar & dubai nanti.. pepun tengok laa gaya aku .. dah mcm org TNB hehe

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
Email : udeyismail@candidsyndrome.com
Official Website : http://www.udeyismail.com
Photo Stock : http://www.flickr.com/photos/udeyismail
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Tuesday, 11-Mar-2008 20:18 Email | Share | | Bookmark
The Solemnization Eva Mazwisya & Mohamad Edili,Bandar Seri Putra

 
 
 
View all 9 photos...













For more picture click HERE

Cuti Sekolah pon dah nak dekat lepas nie.. Musim orang kawin, Mula laa sibuk dengan Jadual Masing-masing.. Dah memang Biasa pantang jekk Cuti sekolah orang ambik peluang buat Majlis time cuti-cuti nie.. Yang bagi x de wat majlis pape.. dah plan bawak anak-anak gie jejalan dan yang belum g honeymoon dah start plan nak g holiday.. Bulan depan plak giliran kami satu Keluarga CS Team gie holiday makan angin.. Dalam holiday tu tangan x de laa nak berenti nak snap gambar.. pe gambar yang kami nak ambik tu ade laa nanti.. balik jekk kitorang tunjuk kat semua orang..

Bagi yang x plan untuk ambik photographer untuk wedding korang.. aku nasihatkan cepat-cepat laa nanti semua photographer full booking susah plak.. sebelum nie aku dh pon anginkan lepas plan Tarikh Wedding cepat2 cari photographer.. Bagi yang nak hasil kerja aku dan candidsyndrome.. Boleh laa Email daripada sekarang.. atau pon call terus no. tel yang ada kat bawah tu.Kalau Email Susah atau lambat sangat add jek kat Yahoo Messenger student_critical@yahoo.com .Pujuk laa tunang masing-masing. Jangan Takut bertanya,mana laa tau takut.. biler tgk page nie nampak gambar anak Dato atau Tan Sri dah goyang nak tanya.. orang kata x cuba mana laa taukan., Korang boleh ke sampai ke Kelantan?, Bukan Sampai Kelantan,sampai Brunei dengan London pon kitorang boleh pegi kalau korang nak kami.. pepun sape cepat dia laa yang dapat k.

Pilihanraya Pon dah Habis.. selesai Seminggu aku cover untuk election lepas nie nak kena tunggu 4 tahun.. Bagi yang menang tu aku ucapkan Tahniah. Malam Last tunggu keputusan aku kat bangsar dengan Cik ainiyah,Rahman & angah sampai pukul 3 pagi..boleh tahan letih kebetulan plak aku baru balik dari wedding.. habis jek wedding Eva nie terus gerak ke Bangsar untuk sambung keje-keje photojournalism pulak.. Alhamdulillah semua keje dah pon selesai.. Tapi korang perasan x hari ahad KL jadi Sunyi lain macam.. bagi sesapa yang nak tengok pe Assigment aku untuk Photojournalism tu.. klik kat SINI

Untuk Eva & didi kami CS Team Mengucapkan selamat pengantin baru untuk korang berdua..

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
Email : udeyismail@candidsyndrome.com
Official Website : http://www.udeyismail.com
Photo Stock : http://www.flickr.com/photos/udeyismail
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Thursday, 6-Mar-2008 19:17 Email | Share | | Bookmark
Rindu korang semua





Dalam Minggu nie aku duk teringat jek kat diorang semua nie.. tah mcm mana plak leh ingat kat diorang.. mungkin aku duk pikir pasal next plan nak g melawat rumah-rumah anak yatim.. Seronok dapat melawat diorang nie.. Semalam Tanya Rahman "Rahman Ko rindu x kat diorang nie".. Rahman cakap "Ala tunggu laa lepas election nie kita g melawat diorang".. Ingat rasenya kalau free nak gak melawat diorang.. sebelum nie ade plan dengan kawan yang lain nak wat keje-keje amal mcm nie lagi.. duk tanya orang kat mana rumah anak yatim yang dijaga org persendirian.. sampai skrg x de lagi.. so sesapa yang ada tolong la bagitau .. kalau boleh yang luar dari kawasan KL nie.. Kalau Sesapa yang sempat baca entry Pasal Anak-anak Cenderung balai nie mesti dia tau mcm mana masalah diorang semua.. Tak de family nak jenguk diorang .. so kitorang laa jadi family diorang nak g tengok2 diorang.. Thank kat mak long sbb bagi peluang kat kitorang datang melawat diorang semua nie.. duduk dan bercerita dengan diorang.. bagi diorang happy.. tempat nie lain daripada yang lain.. sbb kawasan dia dalam kampung.. seronok budak2 nie x de laa terkongkong sangat.. leh memain.. kalau pegi pon bukan kitorang buat aktiviti ape pun.. cuma nak rasa dan teman diorang jek.. buat pe pe aktiviti yang diorang buat.. seronok sgt.. mcm2 perangai.. sampai time nak sembahyang subuh kitorang plak kena kejutkan dengan diorang.. hehe mmg seronok

Sebelum nie mak long ade telefon kalau ade pape majlis kat sana.. mak long jemput datang g teluk intan.. tp masa waktu 2 x mengizinkan.. bulan lepas mak long cakap adik-adik nie ade yang terpilih untuk g umrah.. Mak long cakap dalam 10 orang menang tilawah al-quran.. insyallah diorang dapat g umrah secara percuma.. Baiknya hamba Allah yang bagi peluang kat adik-adik nie Murah Rezeki diorang nie..Bukan Senang nak dapat peluang mcm tu.. Walaupun Hidup yang diorang pernah alami sebelum masuk kerumah tu.. buruk tuhan tetap sayangkan diorang.. tak de sokongan keluarga so kita laa orang yang patut bagi semangat untuk diorang terus berusaha.. dan cerita kisah sedih diorang rasa mcm x sampai hati pulak.. Mak long bgtau Mak long nak hantar balik sorang adik nie kat mak dia.. mak adik nie merayu kat mak long suruh mak long jaga dia dan pimpin dia bebaik.. yelaa mak adik nie cacat.. lepas tu masalah kemiskinan.. mcm mana nak jaga .. So Mak long Berharap sangat suruh kitorang datang n bagi semangat untuk diorang semua nie.. kadang kesian jugak kat mak long terpaksa jaga 40 orang adik-adik nie.. ade yang nakal sampai susah nak bentuk.. nak pukul x boleh ermm ..

Insyallah kalau ade masa panjang umur dan murah rezeki ingat nak wat kenduri skit untuk bebudak nie.. bagi diorang seronok bler kitorang g melawat diorang nie.. X sabar nak g tengok diorang dan x sabar nak g tengok amira.. bagi yang terlepas nak baca entry boleh laaa baca http://udeyismail.fotopages.com/?&page=22 dan page2 yang kebelakang .. pepun selamat membaca.. dan spare kain nak lap air mata... dinasihatkan yang ade penyakit sensitif jgn baca k..

Happy 2nd Anniversary



Hari nie genap 2 tahun aku jadi sorang photographer.. 2 tahun tu bukan jangka masa yang panjang.. kira masih mentah laa kalau 2 tahun.. tapi bangga dengan tahap yang aku capai sekarang. dalam masa 2 tahun tu laa mcm-mcm dugaan nak jadi yang terbaik . Tak Semua yang kita boleh dapat dengan cara yang senang.. Aku bukan anak orang kaya pon tak de modal berpuluh ribu..

Dulu sebelum saya jadi photographer tak pernah dan tak sangka boleh jadi photographer mcm sekarang nie.. dengan kamera pinjam yang pinjam dari SN dan saya rasa bertuah bila orang dapat bagi pinjam kamera dari situ laa bermula dan Belajar pegang kamera punn dengan usaha sendiri dan tidak berpandukan buku manual sebab malas membaca hehe. Dalam beberapa wedding hanya menggunakkan 1 lens sahaja.. dan sampai sekarang lens tu still lagi saya gunakan utk wedding.. memang berjasa sangat nikkor 28-200mm.. waktu tu tu sahaja yang mampu.. nak beli equiment canggih x mampu.. gaji pon cukup makan jelaa.. ambik masa lama jugak nak beli flash.. dalam masa terdesak tu .. banyak benda yang saya belajar.. dan saya pegang kata nie.. “guna ape yang mampu” dan “Ketengahkan Kreativiti dan Motivasi yang ada.. bagi yang tak pernah jumpa saya.. mesti akan cakap udeyismail mesti pakai kamera Hebat.. kasi nie saya nak bagitau.. saya x pernah ade peralatan canggih Kamera Mahupun lens yang canggih Hanya dengan D70s + Nikkor 28-200 + wide Angle 10-20 mm tu laa jadi saksi semua tu.. sampai laa sekarang..Sapa kata camera x canggih x boleh dapat gambar best ?.. bukan kedekut tapi latihkan diri dengan kesusahan. Dengan kamera & lens tu jugak saya dah berjalan jauh.. dari kampung ke luar negara.. dari Majlis Perkahwinan Orang Biasa sampai ke Orang kenamaan. Dari Situ laa bermulanya semangat dan keyakinan saya untuk terus lebih berjaya dari masa ke sesama… Dari apa yang saya belajar.. Daripada Motivasi diri saya belajar untuk melihat.. KREATIVITI

Bila saya berdiri dan bergerak di dalam CS team banyak benda yang saya belajar tentang Motivasi diri.. Bagaimana nak Menyakin diri sendiri.”Kita Pasti boleh buat apa yang kita nak “..Sepanjang pengalaman saya, saya x pernah sertai memana bengkel yang berkaitan dengan photography. dengan ilmu yang datang dari motivasi diri.. saya mampu lakukan yang terbaik.. semua nie bukan datang dari buku atau rujukan dari mana-mana website semua ini datang dari pada kesungguhan dan usaha sendiri.. Bukan senangkan ? . Dalam masa 1 tahun sahaja saya boleh lonjatkan diri sendiri dalam Wedding Photography dan nama disebut dan menjadi tersohor sampai ke luar negeri.

Terima kasih untuk semua yang banyak bagi sokongan kat aku.. korang semua jugak laa tulang belakang aku.. yang sedikit sebanyak membantu... Terima kasih bebanyak kat korang yang ikut perkembangan aku dari dulu sampai laa sekarang..



UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
Email : udeyismail@candidsyndrome.com
Official Website : http://www.udeyismail.com
Photo Stock : http://www.flickr.com/photos/udeyismail
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Tuesday, 4-Mar-2008 18:59 Email | Share | | Bookmark
Berdiri dan megah dengan satu nama




dipinjam dari sapex , Photo by : Saifulnang

Minggu nie satu opis CS kena demam Ultraman.. habis dari Boss sampai laa anak buah kenan Ultraman.. tapi tadi Saiful x bawak topeng.. sape sruh x bawak haha.. nie birthday eqhwan punya pasal laa.. habis kemaruk nak jadi Ultraman.. gambar kat atas tu.. barisan ultraman tapi hari nie aku kena jadi Jahat, Kena jadi Raksasa.. Biasa laa Hero x kan sll jadi herokan kena laa jahat sikit.. tak pa hari nie aku bagi peluang kat korang semua.. dari barisan tu.. nama-nama adik Ultraman . Ultrapex (Ultraman yang ade kelebihan jambang dia) ,Ultratam,Ultraini(nie yang sll kacau Ultradey time aku buat keje dan dia nie Ultraman yang mengamalkan konsep Islam Hadhari... sbb lahir dari Ultraman bertudung),ultracik (sebab dia adik kecik pada abang2 Ultraman dan kakak Ultraman) dan x lupa Ulraney (Ultraman sunburn).. yang geng jahat nie aku dengan adi nasib baik Mukhriz x de..

apepun pangkat dan gelaran diorang semua.. diorang memang best.. biler aku datang office ade laa 2,3 orang nie sll usik aku.. ade yang x puas hati bler tengok aku senang.. pe yang buat diorang sll kacau tu.. x leh nak bagitau laa kat sini Rahsia laa kan.. Best bila keje dengan diorang happy.. bila menyanyi dalam office plak ade tukang sambung.. Kami bangga sbb dapat berdiri sesama. serious seronok jek kalau dapat g jumpa diorang walaupun aku x sll datang Off. Setiap dari diorang nie ade kelebihan masing2. Bulan depan kitorang Terbang bercuti ke luar negara reramai.. bawak satu team g jalan2 kat luar.. Thank utk Saifulnang sebab banyak bagi peluang pada kitorang photographer CS nie.. sedar x sedar dah 2 tahun aku dengan CS.. walaupun x lama bertahun2 aku bangga sebab.. tahap pencapaian yang singkat.. Berdiri dengan Satu nama dan tersohor dengan satu nama.. Dari Malaysia sampai laa Ke kota London nama disebut2 nak berjaya bukan laa satu perkara mudah..Nak jadi photographer memang laa senang.. kumpul jek duit dan cukup beli camera,bila dah dapat kamera DSLR korang dah kira photographer,wedding photographer ke,photojournalist ke, itu semua boleh dikatakan kerjaya dengan bergelar sorang Jurugambar.. Tapi bagi aku mmg mudah nak jadi mcm tu.. tapi nak jadi tersohor dan hebat bukan satu benda yang senang untuk dicapai dan banyak memerlukan pergorbanan tidak dari segi ape.. sabar tu ade laa perkara penting lakukan sesuatu kerja dengan minat "PASSION" pasti berjaya diselang dengan tekad dan usaha.. korbankan masa muda untuk seketika. setiap kejayaan ade jalannya.. apepun CS TEAM selalu Rawk ..

Bagi Ayah dan Mak sampai Sekarang belum tau aku nie sorang Photographer.. sampai tahap macam tu .. tapi bagi akak dengan abang aku tau laa aku nie photographer.. mak ayah tau laa sebab aku sll balik kampung bawak kamera besaq.. tak tau laa plak anak dia nie tukaq ambik gambaq. Nanti orang kampung kata Anak Hj Wan Ismail Tok penghulu laa tukaq gambaq..dah jalan sampai jauh pon mak ayah x tau lagi hehe.. sampai satu masa mungkin diorang tau laa anak dia nie.. Dari Sorang IT Specialist tukar kerjaya pada tukang ambik gambaq sure laa orang kampung pelik.. ade Kelayakan tp lari bidang.. pepun seronok kalau buat keje yang kita betul2 suka.. untuk pengetahuan semua aku nie memang Anak Jati KEDAH, mana mai PENDANG Mai.. aku dah p jauh.. orang pendang pon x tau.. mungkin Orang sana x kenai kot nama udeyismail nie.. dulu kawan-kawan panggil Solah.. mana tau orang kat sini kenai nama tu.. Sila laa Email atau YM aku.. Eratkan balik silaturahim hehe.. Walaupun sekarang aku jarang balik .. sampai nak tunaikan kewajipan pengundi pon x dapat balik.. bukan x balik x register pon haha... pepun Selamat Mengundi untuk semua.. ingat UNDI ADALAH RAHSIA

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
Email : udeyismail@candidsyndrome.com
Official Website : http://www.udeyismail.com
Photo Stock : http://www.flickr.com/photos/udeyismail
YM : student_critical

The ONLY OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


Tuesday, 4-Mar-2008 11:43 Email | Share | | Bookmark
Wedding in CS Way by : udeyismail



WEDDING IN CS WAY


Kenapa Anda patut hadir

Kandungan kursus adalah secara praktikal melalui pengalaman dan pembangunan dari pencetus fenomena industry jurugambar perkahwinan. Kursus bukan sahaja meliputi aspek teknikal dalam kemahiran fotografi, tetapi turut mengandungi aspek motivasi diri, strategi, kemahiran komunikasi, disiplin dan beberapa “rahsia” dalam kejayaan udeyismail sebagai jurugambar perkahwinan. Kursus juga akan mendedahkan bagaimana “passion” boleh memberikan perubahan positif kepada hasil kerja anda!


Siapa yang patut hadir ?

Bagi mereka yang merancang untuk menjadi wedding photographer
Bagi Mereka yang merancang untuk menjadi photographer perkahwinan sepenuh masa
Bagi Yang ingin Memperbaiki kelemahan dalam Komunikasi dengan pelanggan
Bagi yang ingin mengenali cara-cara bagaimana untuk menjadi photographer dengan acuan CS.


Hari Pertama

8.00 pagi – Pendaftaran
8.30 pagi – Module 1 – PR & Displin
10.00 pagi – Rehat
10.15 pagi – Module 2 – self marketing
12.00 tgh – Rehat
12.15 tgh – Module 3 – Latihan Fotografi cara CS
2.00 ptg – Solat Zohor
3.00 ptg – Module 4 – Art Of Seeing
5.00 ptg – Tamat

Hari Kedua

8.30 pagi - “Latihan Praktikal dilokasi Bagaimana Saya melihat & Asah Mata acuan Candidsyndrome”

a. Motivasi & Cabaran
b. Pengarahan dalam melakukan sesuatu
c. Penyesuaian diri dengan keadaan dan Tempat
d. Kritik session
e. Observation dengan dengan keadaan sekeliling
f. Rujukan Daripada Website International
g. Menggunakan Segala Elemen yang berada disekitar pengambaran
h. Menentukan Pose atau Penggayaan yang menarik
i. Cropping
j. New idea & angle
k. Menentukan Candid yang terbaik “EMOTION”

12.00 tgh – Tamat



Faedah yang akan anda perolehi

Mengetahuai Module kerjaya Udey Ismail
Dapat mempelajari Tip-tip & Skill
Pengajaran daripada pengalaman yang bukan dari buku-buku rujukan
Memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan kerjaya anda sebagai photographer Perkahwinan





Content Detail

Module 1 PR & Displin

Perbincangan dengan pelanggan
Tatacara komunikasi dengan pelanggan
Tatacara Memikat pelanggan dengan Email
Tatacara berkomunikasi dengan keluarga pengantin
Tatacara menjawab Telefon
Adat & Protokol
Displin & etika
Menjaga Perhubungan

Module 2 – Self Marketing

Branding
Personal website
Pemasaran tradisional dari mulut ke mulut
Creating Follower

Module 3 – Latihan Fotografi cara Udey Ismail

Masa
Rujukan
Motivasi & Cabaran
Perkongsian pendapat
Mencari Kelemahan diri dan team mate
Photojournalism

Module 4 – Art of Seeing

Komposisi
Framing
Angle
Dramatic Lighting
Available lighting
Kreativiti
Moment
Detail
Ambition
Depth of field
Story telling
Pengarahan

(Makanan, Sijil & Nota Disediakan)


Pelaburan Anda :

RM500 (RM200 dibayar semasa booking, RM300 semasa di kelas)
RM250 - Untuk Undergraduate student SAHAJA (Sila Bawa kad Pelajar Bersama)


Untuk Pertanyaan Dan Pendaftaran

Emailkan pada inquiry@candidsyndrome.com
Telefon : 0380766878 (Ainiyah)


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net