THE WEDDING PHOTOGRAPHER | UDEYISMAIL|

By: udeyismail Wedding Photojournalist

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Apr-2007 18:37 Email | Share | Bookmark
Anak Yatim Al-AMIN



Semalam aku ke Chenderung balai Perak. Perjalanan ambik mase 3 jam. Kira awal pagi jugak aku bertolak ke tapah.. kul 3 pagi dah start keta terus ke chenderung balai. Aku ke sana atas sebab keje.. kat umah anak yatim.. bila aku dengar anak yatim, aku cuma nak dekatkan diri dengan diorang.. mcm mana life diorang camera x leh lupe laaa waktu tu aku x de teman bawak sorang ass dia nak ikut.

Bila sempai di chenderung balai nak cari guide ke sekolah anak yatim tu mmg susah nak jumpe.. bukan tepi jalan tapi kat kat dalam kawasan pendalaman.. signboard lagi laa x de langsung . 1 jam mencari akhirnya jumpe gak sekolah anak yatim Al-Amin.. waktu sampai tu adik tu semua x de mungkin diorang sekolah kat luar.. rumah anak yatim tu bukan sumbang kerajaan tapi persendirian.. dari maklumat yang aku dapat dari owner sekolah tu sendiri.. kami bangga tengok akak tu.. dia laa owner ,dia laa tukang masak,, dia laa tukang basuh baju.. memang respek.. bler berborak panjang baru laa kami tau yang akak tu bukannya orang biasa.. dulu perpangkat tinggi dalam kerajaan..

Ape yang boleh dibanggakan dengan akak nie.. dia berdiri sorang jek nak buat sekolah anak yatim nie sanggup gandai gelang mas dengan harta yang ade.. sbb nak buat satu bangunan untuk anak2 yatim..nie.. yang lagi best dia laa arkitek bangunan tu... bler kitorang tanya rezeki tuhan bagi dikk nak buat mcm mana

Penghuni kat situ.. bukan dari anak-anak yatim jekk ade yang kena tinggal dengan mak bapak.. ade mak bapak hantar kat situ .. yang sedih bler dengar citer akak tu .. mak ayah dah x buang anak .. sampai dah x mo tgk lagi anak kat situ..ade sesetengah jek yang mak bapak dia ambik tau pasal anak.. ade sorang adik nie aku sempat tanya.. asal mana dik pantai merdeka kedah.. (Ooooo org kampung aku ) tanya laaa lagi x balik rumah kaaa.. ayah ada lagi ka ?. dia jawab "ayah ada lagi dengan mak.. tapi ayah susah ,miskin sgt.. dengaq mcm sebak . Ade sorang lagi adik tu.. bila dengaq jaa.. ajak balik sampai serik x mo balik.. akak tu citer adik tu trauma.. sbb ade benda yang mak bapak dia buat sampai bler dengaq nak ajaq balik kampung dia jadi marah ...
Akak tu mmg baik hati.. dia cakap kalau ade mase datang laa jenguk budak2 nie.. tu yang buatkan aku nak p lagi .. insyallah kalau ade mase aku akan p sana lagi .. jumpe budak2 tu lagi ..memang bila layan diorang.. nak p lagi lepas nie.. nak tidoq sana nak solat sama-sama & baca Al-quran sama-sama.. insyallah kalau ade mase dan umur panjang aku cadang nak wat class photography kat diorang. Tambahkan aktiviti diorang kat sana..

Bagi korang semua.. yang dah ade anak tu.. jgn laa sampai tahap mcm tu.. sanggup buang anak kat orang lain.. kalau miskin tu boleh diterima pakai la. anak tu anugerah tuhan.. so kita hargai ape yang tuhan bagi..

UDEYISMAIL
Senior Photographer
Candid Syndrome
Colours of Asia Sdn Bhd
Tel / Fax 03-80766878 / 012-2723510
udeyismail@yahoo.com
Http://www.udeyismail.com
YM : student_critical


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net