THE WEDDING PHOTOGRAPHER | UDEYISMAIL|

By: udeyismail Wedding Photojournalist

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 24-Jun-2007 17:12 Email | Share | Bookmark
ANAK YATIM AL-HAFIZ

first jumpe mira
budak-budak nie baru bangun
special note for reminder
 
 
 
 
 
 
 

anas nie family dah buang dari family






Terlalu awal lagi nak cerita apa yang istimewa sangat dengan rumah anak-anak yatim Al-Haiz nie.. kalau cerita habis x best pulak. Seronok kalau dapat cerita dengan semua. 22 hb kami dalam 8 orang yang dah confirm start trip ke Teluk intan dalam pukul 12 tengah malam sampai budak yang ikut aku pon pelik asal nak gerak awal pagi sgt, memang kena tolak awal sbb aku sendiri pon dah tak ingat jalan nak g sana sbb kawasan yang nak pegi tu memang dalam kawasan pendalaman sikit nak cari signboard pon susah sgt. Sampai kat sana dalam pukul 4 nasib laa pintu gate kat sana x kunci kalau kunci alamat kena panjat, Bila sampai terus g umah mak long (owner rumah tu) nasib laa dia bangun awal.

Rumah Al-Hafiz x semuanya yang dah tak ada mak bapak kebanyakkan masih lagi ade mak dengan ayah. Ade cerita tu sampai leh kitorang marah..bila tanya mak long mana pegi mak ayah diorang smua nie & diorang slalu datang tengok budak2 nie ke x. Mak long bagitau sendiri yang mak long langsung x pernah tengok mak ayah diorang. Dari citer mak long sendiri bapak atau mak diorang nie dah tau kawasan chenderung balai nie ade rumah anak yatim nie.. so dia x hantar terus ke mak long tapi diorang hantar anak nie separuh jalan jek.. tinggal tepi rumah orang kat kampung tu lepas tu pesan dengan orang kampung tolong hantarkan anak saya nie kat rumah Al-Hafiz., Mak ayah malu kononnya sebab x mo jumpe mak long. Tinggalkan anak-anak mcm tu n langsung x bagi duit blanje..langsung memang x de hati perut mak bapak yang buat mcm tu. Cerita nie kami betul2 tengok sendiri sorang budak nie baru jek masuk x sampai 2 bulan kat situ.. waktu kitorang melawat diorang.. dia duduk kat depan pintu pagar sorang2 pelik sangat perangai dia sebab dia mcm tunggu orang, kami cuba tanya dia sendiri kenapa adik tunggu kat depan nie, dia jawab "ayah cakap nak mai jumpa" alamak sedih giler.. mak long cakap sendiri kat dia balik makan.. x payah tunggu ayah ko datang dia x kan datang laa.. dia baru jek masuk rumah tu. hari-hari kena buli dengan budak2 nie.. leh tahan budak2 yang dah lama nie bila gaduh jek dengan dia, budak nie main kutuk nama bapak dia so marah laa dia.. pegi laa mengadu dengan mak long.. "mak long diorang main nama bapak saya".. maklum balas ckp budak tu balik " ehh buat pe ko nak marah orang kutuk bapak ko, bapak ko ade x datang tengok ko kat sini, ade x dia tanya ko sihat ke x " memang sedih sampai kami sendiri macam rase sebak.. benda nie jadi depan mata kitorang sendiri..mak long nie owner,mak,tukang masak,tukang basuh baju dan semua keje dia buat,Mak long bukak rumah tu memang x de mintak bantuan langsung dari sesapa semua duit dia,Kami semua memang kagum dengan mak long. Bangunan 2 tingkat dengan asrama semua pakai duit mak long sendiri.. Rumah rezeki Mak long tuhan bagi rezeki so nak tau citer nie lagi kena laa tunggu k.. hope ambik citer nie sebagai peringatan semua


UDEYISMAIL
Writer & photographer

OFFICIAL Private Photographer Team for The Royal Wedding of Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Majeedah Nuurul Bulqiah binti Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, D.K.M.B., P.H.B.S dengan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Khairul Khalil bin Pengiran Syed Haji Jaafari


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net